|
|
Oleh Ceria-resipi Kali ni resepi pakai balun je. Untuk minum petang sebab boring tak tahu nak masak apa, so kita buat yang nampak pelik sikit la. Tengok kat dapur, ada la bahan ni. Jadi timbul idea nak buat puding roti untuk makan petang ni. Bahan-bahan ~ 8 biji pisang emas (pisang apa pun boleh) ~ 5 sudu breadcrumbs (guna 5 keping roti kering yang dihancurkan pun boleh)
~ 1 cawan susu segar (susu sejat pun boleh)
~ 2 biji telur ayam
~ 1 sudu gula
~ garam secubit
~ 2 sudu tepung gandum
Bahan sampingan
- pengukus
- 2 biji loyang bersalut minyak
Cara-cara:
1. Sediakan bahan.
Potong pisang halus-halus. Standby didihkan air dalam pengukus.
2. Masukkan barang
untuk dikisar iaitu telur, breadcrumbs, pisang, gula, garam dan susu
segar
3. Tuangkan bahan
dikisar dalam mangkuk. Masukkan dua sudu tepung gandum dan gaul sebati
4. Sapukan loyang
dengan minyak/mentega. Tuang adunan ke dalam loyang. Kita guna dua loyang
kecil
5. Tutup loyang
dengan plastic wrap atau aluminium foil. Masukkan dalam pengukus yang sudah siap
mendidih airnya
6. Kukus selama 20
minit. Bila dah masak, sejukkan dulu loyang
7. Telangkup adunan
dalam pinggan. Sejukkan dalam peti ais atau terus makan
8. Ini tekstur
dalamannya (klik untuk zoom). Boleh dimakan panas atau sejuk.
SELAMAT
MENCUBA
|
Resepi Puding Roti Pisang Ceria (Kukus)
Posted by Unknown on Monday, 17 June 2013
{ 0 comments... read them below or add one }
Post a Comment